Viimeisetkin turkistarhat lopettavat toimintansa naapurissamme Ruotsissa tässä kuussa – kiitos maan hallituksen myöntämälle tuelle tarhauksesta vapaaehtoisesti luopuville.
Tämä on yleinen suunta Euroopassa, sillä jo yli 20 maanosamme maata on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan tai osittain. Eurooppalainen kansalaisaloite Fur Free Europe keräsi vuonna 2023 yli 1,7 miljoonaa vahvistettua allekirjoitusta tehden siitä historian menestyneimmän eläinsuojeluun liittyvän kansalaisaloitteen EU:ssa. Vastineeksi Euroopan komissio alkoi pohtia koko EU:n alueen kattavaa turkistarhauksen ja turkistuotteiden myynnin kieltoa. Lähiaikoina se päättänee, esittääkö se varsinaista lainsäädäntöehdotusta – toivottavasti näin käy.
Mielipidemittausten mukaan myös Suomessa suuri enemmistö vastustaa nykymuotoista turkistarhausta eikä pidä sitä eettisesti hyväksyttävänä toimintana. Ilman valtion tukia ala ei ole edes taloudellisesti kannattava. Maamme kaksi isoa pankkikonsernia, OP ja Nordea, eivät enää käytännössä myönnä uutta rahoitusta turkistarhaukseen alan heikon kannattavuuden ja epävarmojen tulevaisuudennäkymien takia. Lisäksi THL:n mukaan turkistarhaus aiheuttaa jatkuvan pandemiauhan ja siten riskin kansanterveydelle.
Kaiken tämän huomioiden ei voi kuin olla surullinen maa- ja metsätalousministeriön toukokuun lopussa lausunnoille tuomasta luonnoksesta turkiseläinten hyvinvointia koskevaksi asetukseksi. Asetusta on valmisteltu yli vuosikymmen, mutta sen sisältö ei tuo merkittäviä muutoksia ja aitoja parannuksia eläinten oloihin.
Asetus edelleen sallisi turkiseläinten kasvatuksen pienissä, verkkopohjaisissa häkeissä eli täysin sopimattomissa olosuhteissa. Häkkikokoihin vaaditut muutokset ovat vähäisiä eivätkä ne ole pakollisia yli kymmeneen vuoteen – vaikka jopa oikeuskansleri on linjannut, että niin pitkät siirtymäajat eivät ole asianmukaisia.
Vaikka Suomi laahaa jäljessä, suunta on selvä: turkistarhaton Eurooppa on yhä lähempänä. Mitä jos lopettaisimme alan tekohengityksen ja ottaisimme mallia maista, joissa siirtymä on hoidettu sekä ihmisten että eläinten kannalta reilulla tavalla? Alan investointitukien tilalle luotavan luopumistuen avulla halukkaat voisivat lopettaa tarhauksen hallitusti kohtuullisessa ajassa ja siirtyä muihin elinkeinoihin.
Keski-Pohjanmaalla on kaikki edellytykset kukoistaa myös ilman turkistarhausta. Maakunta on täynnä osaamista ja työtä pelkäämättömiä ihmisiä. Luonnonmukainen viljely, vihreä energiantuotanto, erilaiset palvelut ja teknologia tarjoavat uusia mahdollisuuksia. Tarvitsemme vain rohkeutta nähdä ne – ja uskallusta tarttua niihin.
Säde Hotakainen
Kokkola
Julkaistu Keskipohjanmaassa 10.6.2025